11 czerwca 2016r. trzynastoosobowa grupa słuchaczy Szkoły Policealnej wyjechała na jednodniową wycieczkę dydaktyczną do Warki. Celem wycieczki było zwiedzenie zakładu pracy Browaru Warka. Podczas zwiedzania browaru wareckiego słuchacze  mogli prześledzić proces warzenia piwa, zobaczyć warzelnię i jedną z największych kadzi filtracyjnych w Europie, linie rozlewnicze, sortownię oraz pakowanie gotowego produktu. Półtoragodzinna wycieczka z przewodnikiem to zwiedzanie współczesnych budynków browaru. Podczas pobytu w browarze słuchacze poznali proces produkcji piwa i wielowiekowe tradycje warzenia piwa w Warce.  Browar w Warce jest jednym z najnowocześniejszych browarów w Europie. Stosowane tu rozwiązania technologicznie są rozwiązaniami pionierskimi w skali światowej. Browar doceniany jest nie tylko za wytwarzane tu piwo, ale również za dynamiczny rozwój i jakość zarządzania. Jest on drugim, co do wielkości zakładem Grupy Żywiec, odpowiadającym za blisko jedną piątą produkcji, co pozwala na uzyskanie pozycji wicelidera polskiego rynku piwa. Zdolności produkcyjne browaru w Warce sięgają 3,5 miliona hektolitrów piwa rocznie.